Η τριχομονάδα (trichomonas vaginalis) είναι ένας μονοκύτταρος παρασιτικός οργανισμός και προσβάλλει τόσο το ανδρικό όσο και το γυναικείο φύλο. Οι τριχομονάδες είναι ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα(ΣΜΝ) και αντιμετωπίζονται επιτυχώς με ειδική φαρμακευτική αγωγή.
Πώς μεταδίδονται οι τριχομονάδες;
Οι τριχομονάδες μεταδίδονται σχεδόν πάντα μέσω της σεξουαλικής επαφής. Σπανίως μεταδίδονται, όταν τα γεννητικά όργανα έρχονται σε επαφή με βρεγμένα αντικείμενα(π.χ. πετσέτες, μαγιό), τα οποία είναι μολυσμένα. Δεν μεταδίδονται ούτε με τη δερματική επαφή, ούτε με το φιλί.
Ποια συμπτώματα εμφανίζουν οι τριχομονάδες;
Τα συμπτώματα των τριχομονάδων εμφανίζονται συνήθως μέσα στο διάστημα ενός μήνα από τη μόλυνση. Αν και οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ωστόσο είναι φορείς και μπορούν να μεταδώσουν το παράσιτο σε άλλους.
Στις γυναίκες οι τριχομονάδες εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα, τα οποία συνήθως είναι τα παρακάτω:
Δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις (συνήθως) κιτρινωπής ή πρασινωπής απόχρωσης
Κνησμός και ερυθρότητα στα χείλη του αιδοίου
Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή
Πόνος κατά την ούρηση
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στη μόλυνση από τριχομονάδες;
Όπως προαναφέρθηκε, οι τριχομονάδες είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Επομένως, πιο επιρρεπή στη μόλυνση είναι τα άτομα που δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επίσης, περισσότερες πιθανότητες έχουν άτομα με συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και άτομα που έχουν προσβληθεί ήδη από κάποιο ΣΜΝ.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση των τριχομονάδων πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω εργαστηριακού ελέγχου και του τεστ Παπανικολάου
Η αντιμετώπιση των τριχομονάδων πραγματοποιείται με τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής θα πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα.
Πηγή: https://www.drobolis.gr/
Comments