top of page

Χολόσταση της εγκυμοσύνης


Τι είναι η χολόσταση της εγκυμοσύνης;

Η χολόσταση της εγκυμοσύνης είναι μια δυσλειτουργία του ήπατος κατά τη διάρκεια της κύησης. Αυτή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των χολικών οξέων στον οργανισμό.


Το κύριο σύμπτωμα της είναι ο κνησμός με ή χωρίς την ύπαρξη εξανθήματος. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά τη γέννηση του εμβρύου.


Δεν είναι μια συχνή κατάσταση καθώς προσβάλει περίπου 7 στις 1000 εγκυμονούσες (<1%). Είναι όμως πιο συχνό στις γυναίκες ασιατικής καταγωγής (15 στις 1000, 1,5%).


Ποια είναι τα αίτια της χολόστασης της εγκυμοσύνης;

Τα ακριβή αίτια που προκαλούν αυτήν τη δυσλειτουργία δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, αλλά πιστεύεται ότι ορμονολογικοί, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. διατροφή) ενδεχομένως να εμπλέκονται.


– Ορμόνες: Τα οιστρογόνα που αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη δύναται να επηρεάζουν τη λειτουργία του ήπατος και να οδηγούν στην κατάσταση αυτή.

– Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες: Όπως προαναφέρθηκε είναι πιο συχνή σεσυγκεκριμένες εθνικές ομάδες. Ένα επιπλέον στοιχείο ότι το γενετικό στοιχείο παίζει ρόλο, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις κληρονομικότητας σε κάποιες οικογένειες. Επίσης σε περίπτωση που εμφανιστεί σε μία εγκυμοσύνη υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανιστεί ξανά σε επόμενη κύηση.

Τι μπορεί να προκαλέσει σε εμένα;


Η χολόσταση της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι μία ενοχλητική κατάσταση, αλλά δεν έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας.


Δύναται να προκαλέσει:

  • Κνησμό: Μπορεί να ξεκινήσει σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης, αλλά κατά κύριο λόγο εμφανίζεται μετά την 28η εβδομάδα. Συνήθως ξεκινά από τις παλάμες και τα πέλματα, αλλά δύναται να επεκταθεί στα χέρια και στα πόδια, ενώ λιγότερο συχνά περιλαμβάνει το πρόσωπο, την πλάτη και το στήθος. Ο κνησμός τείνει να γίνεται χειρότερος τη νύχτα, προκαλώντας διαταραχές ύπνου και αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνήθως δεν υπάρχει εξάνθημα, αλλά κάποιες γυναίκες στην προσπάθειά τους να ανακουφιστούν μπορεί να προκαλέσουν εκδορές και ερεθισμό στο δέρμα. Το αίσθημα κνησμού υποχωρεί μετά τον τοκετό και δεν προκαλεί μακροπρόθεσμες επιπλοκές στην υγεία της γυναίκας.

  • Ίκτερο: Δηλαδή κίτρινο χρωματισμό του δέρματος λόγω ηπατικής δυσλειτουργίας. Κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν γενική κακουχία καθώς και ελαττωμένη όρεξη για φαγητό. Ο ίκτερος μπορεί επίσης να προκαλέσει σκούρο χρώμα στα ούρα. 


Τι μπορεί να προκαλέσει στο μωρό μου;

Οι ακριβείς επιπτώσεις της χολόστασης στο έμβρυο δεν είναι ακόμα απόλυτα ακριβείς, αλλά περιλαμβάνουν τις εξής:

  • Αυξημένη πιθανότητα να υπάρχει μηκώνιο στο αμνιακό υγρό πριν από τη γέννηση. Αυτό σημαίνει ότι με τη ρήξη των εμβρυϊκών υμένων το χρώμα του αμνιακού υγρού είναι πρασινωπό ή καφεοειδές.

  • Αυξημένες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό. 1 στις 10 γυναίκες με χολόσταση κύησης θα γεννήσει πριν από την 37η εβδομάδα (περιλαμβάνονται και οι γυναίκες στις οποίες θα προταθεί πρόκληση τοκετού)

  • Κίνδυνος για ενδομήτριο θάνατο (γέννηση εμβρύου χωρίς σημεία ζωής, αφού έχουν συμπληρωθεί οι 23 εβδομάδες κύησης). Μικρές σε μέγεθος μελέτες στο παρελθόν πρότειναν ότι οι πιθανότητες για ενδομήτριο θάνατο είναι περισσότερες σε γυναίκες με χολόσταση κύησης και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συστήνεται πρόκληση τοκετού πρόωρα. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος για ενδομήτριο θάνατο είναι ο ίδιος με όλες τις υπόλοιπες γυναίκες, δηλαδή 1 στις 200. Δεν γνωρίζουμε εάν η μείωση αυτή οφείλεται στο καλύτερο επίπεδο παρακολούθησης της κύησης που παρέχεται ή στην πρόωρη πρόκληση τοκετού.


Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση στηρίζεται στα παρακάτω:

  • Συμπτώματα: Ο κνησμός κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πολύ συχνό φαινόμενο (23%), αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό σχετίζεται με τη χολόσταση της εγκυμοσύνης. Συνήθως ξεκινά από τις παλάμες και τα πέλματα και τείνει να γίνεται χειρότερος τη νύχτα.

  • Δερματοσκόπηση σε περίπτωση έντονου κνησμού, με σκοπό τον αποκλεισμό άλλων δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα.

  • Αιματολογικές εξετάσεις: Αυτές περιλαμβάνουν: 

                  – Τρανσαμινάσες: Με σκοπό να ελέγξουμε τη λειτουργία του ήπατος.

        – Χολικά οξέα: Μπορεί να είναι αυξημένα ακόμα και με περίπτωση που οι τρανσαμινάσες είναι φυσιολογικές. 

              Αιματολογικές εξετάσεις που αποκλείουν άλλες αιτίες ηπατικών προβλημάτων, όπως έλεγχος για ηπατίτιδες Α, Β & C, τον ιό Epstein BarrCMV καθώς και αυτοάνοσες καταστάσεις με έλεγχο αντισωμάτων: AMAASMA και ΑΝΑ.

               Μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν κνησμό για ημέρες ή και εβδομάδες προτού οι αιματολογικές εξετάσεις δείξουν παθολογικές τιμές. Εάν ο κνησμός επιμένει και δεν ανευρίσκεσαι το αίτιο τότε κρίνεται σκόπιμο να επαναλαμβάνονται οι τρανσαμινάσες κάθε 1 με 2 εβδομάδες.

  • Υπερηχογραφικός έλεγχος ήπατος για εντοπισμό πιθανών ηπατικών ανωμαλιών ή χολόλιθων.


Αφού πραγματοποιηθεί η διάγνωση, τι επιπλέον παρακολούθηση χρειάζομαι;

Όταν διαγνωστεί χολόσταση της εγκυμοσύνης θα πρέπει να διενεργείται έλεγχος τρανσαμινασών και χολικών οξέων κάθε 1 με 2 εβδομάδες μέχρι τη στιγμή του τοκετού.

Επιπλέον έλεγχος της ανάπτυξης του εμβρύου και της ποσότητας του αμνιακού υγρού θα πρέπει να πραγματοποιείται, όπως επίσης και η διενέργεια καρδιοτοκογραφήματος κατά διαστήματα δύναται να χρησιμοποιηθεί.

Δυστυχώς όμως καμία από τις παραπάνω εξετάσεις δεν είναι πλήρως αξιόπιστη ώστε να προβλέψει με ακρίβεια ένα πιθανό ενδομήτριο θάνατο.


Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη χολόστασης της εγκυμοσύνης άλλη πέρα από τη γέννηση του μωρού σας. 

Χορήγηση αγωγής για την ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καμία όμως δε θα επηρεάσει την έκβαση της κύησης.

Η αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Δερματικές κρέμες και αλοιφές που προσφέρουν ανακούφιση από τον κνησμό. Είναι ασφαλείς για τη χρήση τους κατά την εγκυμοσύνη.

  • Αντιισταμινικά, δύναται να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αϋπνίας, αλλά δεν έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά τον κνησμό.  

  • Ουρσοδεοξυχολικό οξύ, το οποίομειώνει το επίπεδο των χολικών οξέων και των τρανσαμινασών στο αίμα. Ενδεχομένως να μειώνει την αίσθηση του κνησμού, ενώ δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το κατά πόσο μειώνει τον κίνδυνο για ενδομήτριο θάνατο.

  • Βιταμίνη Κ. Η χολόσταση της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον πηκτικό μηχανισμό του αίματος και να σας καταστήσει επιρρεπή για πιθανή βαριά αιμορραγία.  Η βιταμίνη Κ δύναται να βοηθήσει ώστε αυτό να μη συμβεί. Σε περίπτωση παράτασης του χρόνου πήξης, προτείνεται η χορήγησή της καθημερινά, ακόμα όμως και σε περίπτωση που δεν έχει επηρεαστεί η πήξη του αίματος, ενδέχεται να υπάρχει κάποιο μικρό όφελος από τη χρήση της.    

Μερικές γυναίκες βρίσκουν ανακουφιστικό, όσον αφορά τον κνησμό, να κάνουν δροσερά ντους και να φοράνε άνετα βαμβακερά ενδύματα.  


Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να γεννηθεί το μωρό μου;

Θα έχετε τη δυνατότητα για να συζητήσετε την περίπτωση πρόκλησης τοκετού στις 37 εβδομάδες κύησης, ειδικά όταν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, αλλά και όταν τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων είναι πολύ αυξημένα. 

Πρόκληση πριν από τις 37 εβδομάδες αυξάνει την πιθανότητα για καισαρική καθώς και τον κίνδυνο εισαγωγής του νεογνού στη μονάδα για υποστήριξη λόγω προωρότητας.

Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφτεί η μικρή πιθανότητα για ενδομήτριο θάνατο εάν η κύηση προχωρήσει άνω των 37 εβδομάδων. 


Τι παρακολούθηση χρειάζομαι μετά τον τοκετό;

Η χολόστασης της κύησης υποχωρεί μετά τον τοκετό, παρόλα αυτά όμως η επανεξέταση στις 8 εβδομάδες μετά τη γέννηση είναι σημαντική για να ελέγχει εάν ο κνησμός έχει εξαφανιστεί, αλλά και κατά πόσον η λειτουργία του ήπατος έχει επανέλθει στο φυσιολογικό.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή οι αιματολογικές εξετάσεις είναι παθολογικές, τότε ίσως υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα και γίνεται η παραπομπή σας στην κατάλληλη ειδικότητα.


Υπάρχει κάτι άλλο που θα πρέπει να γνωρίζω;

  • Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χολόσταση της εγκυμοσύνης να επανεμφανιστεί σε μία μελλοντική κύηση (περίπου 67%) 

  • Εάν είχατε χολόσταση της εγκυμοσύνης κατά την κύηση, τότε στο μέλλον είναι καλύτερα να αποφεύγετε τα αντισυλληπτικά δισκία που περιέχουν οιστρογόνα και να αναζητάτε κάποιον εναλλακτικό τρόπο αντισύλληψης.

  • Η κατανάλωση αλκοόλ δεν προκαλεί χολόσταση της εγκυμοσύνης, αλλά είναι αυτονόητη η αποφυγή χρήσης του κατά την κύηση.

Comments


bottom of page